Word Press Nedir?
WordPress nedir? sorusu özelinde çok uzun ve çok teknik bir tanım ortaya çıkabilir. Ancak kısaca WordPress, üst düzey yazılım bilgisine sahip olmadan, çok basit bir şekilde profesyonel siteler yapabileceğiniz bir içerik yönetim sistemidir. Açık kaynaklı bir yazılım olup, birçok ücretli veya ücretsiz tema ve eklentiler ile sitenizi görsel ve fonksiyonel açıdan mükemmelleştirebilirsiniz ve hatta e-ticaret sitesi oluşturarak internet mağazanızı yayınlayabilirsiniz.
2003 yılında Mat Mullenweg ve Mike Little tarafından yaratılan WordPress, ilk olarak kişisel blog sitesi olarak tasarlanmıştır. Ancak daha sonrasında WordPress’in artan popüleritesi ve değişen internet ihtiyaçlarına göre şekillenerek günümüzdeki halini almıştır. Şuan dünya üzerindeki internet sitelerinin yaklaşık %35’i WordPress alt yapısıyla çalışmaktadır.
Word Press Web Sitesi Nedir?
WordPress web sitesi, içerik yönetim sistemi (CMS) olarak WordPress kullanan herhangi bir web sitesidir . WordPress, hem web sitesinin arka ucunu (kullanıcının değişiklik yapmak veya yeni içerik eklemek için oturum açtığı arayüz) hem de ön ucu (ziyaretçilerinizin web’de gördüğü web sitesinin görünen kısmı ) güçlendirir .
WordPress ile oluşturabileceğiniz web sitesi türlerine sadece birkaç örnek:
- Blog:Blog, düşünceleri, fotoğrafları, incelemeleri, öğreticileri, tarifleri ve çok daha fazlasını paylaşmaya ayrılmış özel bir web sitesi türüdür. Bloglar genellikle en son yayınlanan içeriği ilk önce görüntüler.
- E-ticaret web sitesi:Bir e-ticaret web sitesi, çevrimiçi olarak mal veya hizmet satmanıza ve bir çevrimiçi ödeme sistemi aracılığıyla ödeme almanıza olanak tanır. WordPress’in varsayılan işlevselliğini genişletmek için bir WordPress e-ticaret eklentisi indirebilir ve yükleyebilirsiniz, böylece web sitenizde bir çevrimiçi mağazanız olabilir.
- İşletme web sitesi: Birçok işletme, kendi web siteleri şeklinde çevrimiçi bir varlığa sahip olmaktan faydalanacaktır. İşletmenizin, müşterilerin şirketiniz ve sunduğunuz şeyler hakkında bilgi edinmesi için bir web sitesine ihtiyacı varsa, WordPress mükemmel bir seçenektir. Müşteriler sizinle iletişime geçebilir, fiyat teklifi isteyebilir, randevu ayarlayabilir ve çok daha fazlasını yapabilir.
- Üyelik web sitesi: Bir üyelik web sitesi, içeriği bir ödeme duvarının veya hesap girişinin arkasına koymanıza olanak tanır. Sayfalara veya gönderilere erişmek için kullanıcıların giriş yapması veya içerik için ödeme yapması gerekir. WordPress ayrıca ek eklentilerle üyelik web sitelerini de yönetebilir.
- Portföy web sitesi: WordPress üzerine kurulu bir portföy web sitesi ile sanat eserinizi, tasarım becerilerinizi ve daha fazlasını sergileyin.
- Forum web sitesi: Bir forum web sitesi, kullanıcıların soru sorması veya tavsiye paylaşması için yararlı bir yer olabilir. İster inanın ister inanmayın, birçok forum web sitesi WordPress üzerinde çalışır.
- Etkinlik web sitesi:Bir etkinliğe ev sahipliği yapmak mı? WordPress, etkinlik ayrıntılarınızı paylaşmanızı ve bilet satmanızı kolaylaştırır.
Word Press Eklentisi Nedir?
WordPress eklentisi, yeni özellikler, işlevler veya entegrasyonlar eklemek için web sitenize yükleyebileceğiniz bir ek kod paketidir.
- Eklentiler, WordPress panonuzdaki Eklentiler menüsü aracılığıyla eklenebilir.
- Yerleşik arama işlevini kullanarak, WordPress.org Eklenti dizininde bulunan ücretsiz bir eklenti bulabilirsiniz.
- Eklentiler, WordPress panonuzdaki Eklentiler menüsü yükleyicisi aracılığıyla yüklediğiniz zip dosyaları olarak da paketlenebilir.
Word Press' in Sunduğu Özellikler Nelerdir?
1. SEO
Tabii ki günümüz web dünyasında web siteleri en önlere taşımakta kullanılan SEO’nun WordPress’te olmaması üzücü olurdu. Bu sebeple WordPress SEO konusunda da kullanıcısını mutlu etmektedir.
2. Hız
Bir başka konu ise web sitelerin yüklenme hızlarıdır. WordPress dünyası bu konuya bir çözüm getirebilmek için sıklıkla web sitelerin yavaşlamasına sebep olan kod bloklarını optimize etmektedir.
3. Mobil kullanıcı dostu
Günümüzdeki internet kullanıcılarının davranışlarını incelediğimizde bir nokta işin seyrini değiştirmektedir. Genele bakıldığında mobil cihazlar üzerinden bir web sitesini ziyaret eden kullanıcı sayısının bir bilgisayar üzerinden ziyaret edenlerden daha fazla olduğunu fark ederiz. İşte bu noktada web sitelerin responsive (mobil uyumlu) olması gerekmektedir. Mobil uyumlu web siteler WordPress yazılımları ile kolaylıkla kurulabilmektedir.
4. Web site içeriğine özel menüler
WordPress ile web sitenizdeki menülerin tasarımlarını ve içeriklerini rahatlıkla değiştirebilirsiniz.