PHP Nedir?
‘PHP’, İngilizce’deki ‘Hypertext Preprocessor’ ifadesinin kısaltılmış şeklidir, ve ‘Üstünyazı İşlemcisi’ ya da ‘Hiper Metin Önişlemcisi’ anlamına gelir. ‘Personal Home Page’ ifadesi zamanla değişerek bu ifade için kullanılmaya başlanmıştır.
PHP, betik bir programlama dilidir, ve internet için yaratılmıştır. HTML içerisine gömülebilme özelliğine sahiptir. Geniş bir kullanıcı kitlesi vardır. Windows, Linux ya da diğer programlardan bağımsız olarak çalışabilir. HTML’de kod oluşturmak için pek çok kod yazmaktansa, tek bir PHP kodu yazarak HTML içine gömebilirsiniz. Bu da onu diğer program dillerinden ayıran en önemli özelliktir. Bir örnek vermek gerekirse:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC “-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN”
“http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd”>
<html>
<head>
<title>Örnek</title>
</head>
<body>
<?php
echo “Merhaba, ben bir PHP betiğiyim!”;
?>
</body>
</html>
Perl ya da C gibi diğer program dillerinde, yazdığınız kod, HTML içerisinde görünür, ama PHP sunucu tarafından yorumlandığı için, yazdığınız sözdizimi, kod içinde görünmez.
Diğer bir avantaj, PHP’nin öğrenilmesinin oldukça kolay olması, buna rağmen ileri seviyede özelliklere de sahip olmasıdır.
Neden PHP Kulanmalısınız?
PHP, mevcut olan tek sunucu taraflı programlama dili değildir. Bunlardan çok sayıda bulunmaktadır. Ancak bir WordPress siteniz varsa PHP, rakiplerinden bir adım öndedir.
Daha önce de belirttiğimiz gibi WordPress PHP kullanılarak yazılmıştır. Yani bu dili kullanarak sitenizde sahip olabileceğiniz özelleştirmeyi ciddi biçimde artırabilirsiniz. PHP’yi eklentileri ve temaları düzenlemek için kullanabilir ve hatta kendi eklentinizi veya temanızı bile yapabilirsiniz! Eğer bir WordPress geliştiricisi olmak istiyorsanız PHP öğrenmeniz gerekmektedir.
Eğer hala ikna olmadıysanız işte PHP’nin neden harika bir programlama dili olduğunu gösteren diğer sebepler:
- Öğrenmesi kolaydır — PHP, fonksiyonlarına dair bol örnekli harika kılavuzlara sahip olduğundan kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
- Yaygın biçimde kullanılır — eTicaret siteleri, bloglar, sosyal medya vb. platformları oluşturmak için kullanılır. İstatistikler web sitelerin %79’unun PHP kullandığını göstermektedir!
- Düşük masraflıdır — açık kaynaklıdır, yani ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.
- Büyük topluluk — eğer herhangi bir sorunla karşılaşırsanız İnternet’te birçok PHP blogu bulunduğundan kolaylıkla yardım bulabilirsiniz.
- Veritabanları ile entegre olabilir — bunların bazı örnekleri MySQL, Oracle, Sybase, DB2, vb.