HomeBlogGüvenlikHttps Nedir?

Https Nedir?

Https Nedir?

Adını çokça duyduğumuz bir kavram olan “http”, bilginin sunucudan kullanıcıya nasıl ve ne şekilde aktarılacağını gösteren protokoldür. Açılımı “Hyper Text Transfer Protocol” olan bu kavram dilimizde “Üstün Metin Transfer Protokolü” olarak biliniyor. İnternet kullanıcıları bunu aktif olarak kullanmasa da otomatik olarak arama çubuğu bu protokolü koyar.

Aslında en basit haliyle söylersek web sayfalarının görüntülenmesini sağlayan protokoldür. HTTP, kullanıcının bilgisayarı ve sunucu(server) arasındaki veri alışverişinin kurallarını belirler. Bu protokolü kullanmak için tarayıcı kullanılır. Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer bu web tarayıcılarından bazılarıdır. Bu tarayıcılar yardımı ile herhangi bir internet sitesine girmek için adres çubuğuna sitenin adresini yazdığınız vakit HTTP ile sunucuya bir istek gönderilir ve sunucu bu isteğe cevap verdiği vakit internet sitesinin verileri size gelir. Yani internet sitesine girmiş olursunuz.

HTTP ön tanımlı olarak genellikle 80 portunu kullanırken HTTPs ise ön tanımlı olarak çoğunlukla 443 portunu kullanır. 

SEO konusunda rakiplerinden geri kalmak istemeyen web tasarımların yanında son yıllarda popülerliğini iyiden iyiye arttıran e-ticaret web siteleri ve çevrimiçi banka işlemleri HTTPs’in standart web güvenliği haline getirilmesine öncülük etmektedir.

 

Neden Https Kulanmalıyız?

1. Web site içeriğinin bütünlüğü

Eğer bir web site içeriği 3. parti bir kişi ya da kişiler tarafından değiştirilebiliyorsa zararlı bir içeriğin enjekte edilmesi en mümkün olan senaryodur. İşte HTTPs web site içeriklerinin kriptografik olarak değerlerini hesaplayarak web tarayıcıların içerik hakkında doğrulama yapmasını sağlar.

(https://image.freepik.com/free-vector/marketing-group-working-business-solution-flat-icon_1262-18774.jpg)

2. Kullanıcı verilerinin gizlilik

HTTP bağlantısı kullanıldığında web trafiğinin şifrelenmediğini ve bu sebeple MITM (Man In The Middle) konumundaki siber saldırganların web trafiğini açık açık izleyebildiğinden bahsettik. HTTPs sayesinde şifreli olarak gerçekleşen web trafiği sayesinde artık kullanıcıların verilerinin gizliliği büyük oranda arttı.

3. Kullanıcıların web site hakkında iyi izlenimlere sahip olması

Günümüzdeki web tarayıcılar eğer ziyaret edilmek istenen web site HTTPs bağlantısı kullanımıyorsa “bu web site güvenli değildir” diyerek kullanıcıları bilgilendirmektedir. Tabii ki bu durumun kullanıcıların gözünden bakıldığında sempatik gelmeyen ve endişe verici olduğunu görürüz. Web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların bu konudaki negatif düşüncelerini bir kenara atmak için HTTPs bağlantısı tercih etmelisiniz.

4. SEO (Search Engine Optimization)

HTTPs bağlantısı desteği olan web siteler arama motorlarının indekslerinde daha üst sıralara çıkmaktadır. Böylelikle web siteniz arama sonuçlarında daha üstlerde görülmeye başlar. Bu da demek oluyor ki “daha fazla ziyaretçi”.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whistler Dijital markasıyla, müşterilerimize web tasarım alanında dijital çözümler sunuyoruz. Bugüne kadar Türkiye genelinde ve yurtdışında birçok müşterimize kurumsal web siteleri ürettik.

  © [2015-2023] Design by Whistler Digital. All Rights Reserved.